,

Ten Years After

Glosso Novum  Ten Years After/Tíz év után

A Glossoban az 1920-as évek egyik kedvelt betűje született újjá. Kner Imre is megemlékezik róla egy 1933-ban kelt tanulmányában: „Római vagy román antikva néven akkor vonult be a szedőszekrényekbe újra a mediaval, egy kissé kinyalt, az írásos jelleg és a gépi betűmetszés kompromisszumaként létrejött formában, s ebből a gömbölyű betűből alkottuk annakidején azokat a zárt szövegcsoportokat, amelyekből, mint hatalmas tömbökből épült fel a kor címlapja.”

A betű újkori története az ezredfordulón kezdődött. Az Sun Microsystems portfoliójába frissen bekerült OpenOffice™ kelet-európai változatához készültek betűtípusok a Fontana műhelyében. Így indult a barokk jegyeket mutató Glosso tervezése is, amelynek egyik érdekessége, szépsége aprócska talpaiban rejlik. Mielőtt azonban a betűcsalád elnyerhette volna végleges formáját, a szóbeli megállapodást felrúgva a Sun Microsystems sajnos kiszállt projectből. Az addig elvégzett munka azonban mégsem volt hiábavaló. A betűtípust a Fontana Type Foundry után először a T-26 Digital Type Library kedzte el forgalmazni a nagyvilágban.

Igaz ugyan, hogy már közel tíz éve van forgalomban a betű, most mégis megszépülve, új köntösben fogja igazán meghódítani a felhasználókat. Végre megmutathatja legszebb arcát ez a kiválóan használható szövegbetű. Számos olyan funkcióval bővült, amely még jobban segíti a használatot. Beépült többek között a latin alapú nyelvek (nyugat-, közép-, kelet-európai, balti és török) teljes támogatása. Az alaptípus kiegészült kiskapitálisokkal, de nem kell lemondanunk a régies számokról (ugráló számok) sem. A gyönyörűen megrajzolt körzetes iniciálék is elragadóak.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.